Szent István Nap Máriaremetén: 2020. augusztus 20. – Beszámoló

Kedves evangélikus Testvérek!

Hálát adunk a Teremtőnek, hogy együtt lehettünk a Szent István ünnepen.
Fogadják szeretettel Korényi Zoltán képes beszámolóját.

Mielőtt beszámolunk a Szent István napi ünnepségünkről, köszönetet kell mondjunk azoknak a csendben cselekvő, hűséges társainknak, akik a megelőző napon (szerdán) nagyobb szabású kerti munkával méltó fogadóhellyé tették a Szent Korona Dombot, annak környékét és a kert vonulási sávját. (Kovács Jenő, Krasznói Misi, Nemes Ákos, Zoltán Attila, Réh Sanyi, majd Réti István és jómagam).

Az ünnepség egyesek számára a Kegytemplomban, mások számára a Dombnál kezdődött.

  • A mise végén, szokás szerint László Atya megáldotta az új kenyeret (a vírus járvány miatt fontos rendezői felelősség volt, hogy kenyér hatóság által ellenőrzött helyről jöhet, a kenyeret szigorú higéniai körülmények között vigyük. Erről Zoltán Attila és Éva felesége gondoskodott. Gumi kesztyű, fertőtlenítő szer, stb.).
  • A templomból kijövet a Szent István szoborcsoporthoz vonultunk, ahol tisztelegtünk az államalapító műve előtt. Zsigmond Szabolcs távollétében helyettesítő tárogatósról gondoskodtunk (Matus Mihály).
  • Az ünnepségen megjelent 84 fő. Köztük relatíve kevesen a PPKSZ-ből. Jöttek újak, solymáriak, ercsiek, Bp. más részeiről és gyerekek is akadtak. Választott képviselőink közül dr. Csabai Péter, dr. Gór Csaba és Makra Kriszta volt jelen. Őrt állott a Szent László Társaság (1861) és Rend.
  • A Dombnál a bevezető, majd az összetartozást jelképező zászlócskák elhelyezése után a Himnusz következett.
  • Az ökumenikus imát Ajtony Artúr református, Veperdi Zoltán evangélikus lelkész és Mészáros István katolikus liturgiai munkatárs mondott.
  • Az ima után Zoltán Attila és neje Éva keresztvetéssel megszegték a Lipót-kenyeret, s elkezdték felszeletelni.
  • Az ünnepi szónok Murányi László újságíró és előadó volt, aki nagyon igényes történelmi képet festett Szent Istvánról és az államalapításról, összekapcsolva jelen feladatainkkal. Csabai János két verssel üzent. A műsorszámok között a közönség tárogatós kísérettel énekelt.
  • A legújabb határvédnökeink (8 oklevél) köszöntésével és az oklevélátadással folytatódott.
  • A szokásos földelhelyezés résztvevői: Hamara Görgy (Csepreg), Kovács Jenő (Madarasi Hargita), Kósa Márta (Ercsi), Zoltán Attila (Csepreg és Nőtincs). Külön érdekességet jelentett Simon Imre és Mária által hozott homok a Núbiai-sivatagból, a magyarabok földjéről.
  • Befejezés: Szózat, Székely Himnusz. Új tárogatósunk egy szép ajándékkal lepett meg bennünket: Erkel Bánk bán operájából tárogatón eljátszotta a „Hazám, hazám” áriát.

Többen nem mentek haza azonnal, érdekes beszélgetések alakultak ki. Jóleső érzés volt másoktól hallgatni az ünnepséget és a Szent Korona Domb Őrzőinek munkáját illető elismeréseket. Ő értük érdemes dolgozni. Továbbítom minden Őrzőnek. A visszajelzések szerint ünnepségünk szép és felemelő volt, tartalmában színvonalasnak, külsőségében elegánsra sikeredett.
Az eseményről, a megszokott módon, Mátyus Dezső és Kovács Jenő barátja készített fényképeket. Ezekből csatolok 12 db-ot.

A Szent Korona Domb Őrzők nevében további jó nyaralást, jó egészséget kívánva, üdvözlettel:

Korényi Zoltán

 

You may also like...