Imatémák és napi imák a járvány idejére

Kedves Testvérek!

A kialakult járványhelyzetben bizonytalan ideig nincs lehetőség a megszokott istentisztelet tartására. Ettől függetlenül otthonában mindenki kapcsolatot teremthet Istennel a napi imádságain keresztül. Ehhez nyújtanak egy kis segítséget az alább megtalálható imatémák.

Ezek mellett a közmédia is kiemelt keresztyén tartalmú műsorokat (istentisztelet, mise, áhítat) sugároz, az interneten is több istentisztelet elérhető. Éljünk bátran ezekkel a lehetőségekkel! Evangélikus tartalmakat a www.evangelikus.hu oldalon találhattok.

Vasárnap a megszokott módon szólalnak meg az istentiszteletre hívó harangok. Lehetőség szerint vasárnap tartsunk házi istentiszteletet otthonainkban, családunk közösségében. Ebben segítenek az énekeskönyv és a Biblia, valamint különböző áhítatos könyvek. Ha szükségetek  van bármelyikre, szívesen segítünk és eljuttatjuk hozzátok.

Reménységünk, hogy minél előbb vége lesz a „karantén-helyzetnek”, de jelen állás szerint a húsvéti ünnepek alatt feltételezhetően még nem tarthatunk istentiszteletet. Ezért dolgozunk azon, hogy az ünnepi napokra szóló körlevelet bocsássunk ki, melyet mindenkinek eljuttatunk.

Kérlek, osszátok meg minél többekkel ezt a levelet! Kérem, hogy tartsátok be a kiadott rendelkezéseket,  ezzel tegyünk meg mindent a vírus leküzdéséért.

Isten adjon nekünk türelmet, kitartást és hitet! Ő áldja meg életünket a nehézség idején és adjon nekünk békességet! Ha bárkinek lelki vagy anyagi természetű segítségre van szüksége, kérjük jelezze személyesen, hogy segíthessünk!

Szeretettel: Fodor Viktor lelkész

Ima téma minden napra:

Szükséges, hogy közös imádságban boruljunk Urunk elé, bűnbánattal és megtéréssel. Ezt segíti ez az imanaptár, hogy mindennap együtt ugyanarra és ugyan azokra gondoljunk. Adjunk hálát, kérjünk bocsánatot és könyörögjünk többen egyszerre, ha nem is tudunk együtt lenni, egy helyen.  A javasolt témákat/ akár kiegészítve is / reggeli és esti imádságunkban tárhatjuk Urunk elé.

Vasárnap:

Adjunk hálát Jézus Krisztus áldozatos haláláért és  feltámadásáért, tartsunk bűnbánatot a keresztyének által elkövetett bűnökért, könyörögjünk egyházainkért.

Hálaadással jövünk eléd Mennyei Atyánk. Köszönjük azt a felfoghatatlan áldozatot, amelyet halálával és feltámadásával Krisztus hozott értünk, bűnösökért. Áldunk Téged, hogy hitetlenségünk, bűneink ellenére nem fordulsz el tőlünk, és bűnbocsátó kegyelmedet nap, mint nap megtapasztalhatjuk.

Bocsánatodért könyörgünk azon bűnök miatt, amelyet a keresztények követtek el az elmúlt évszázadok során. Irgalmazz nekünk, ha mi, mai keresztények , vétkeinkkel elhomályosítjuk azt a Világosságot, amit Krisztus által hoztál a Világba. Áldd meg és hordozd kegyelmedben egyházad népét, hogy Szentlelked segítségével hiteles tanúi lehessünk végtelen szeretetednek.

-Urunk, Jézus Krisztus, könyörülj rajtunk.

 -Urunk, Jézus Krisztus, könyörülj rajtunk.

-Urunk, Jézus Krisztus, könyörülj rajtunk.

Ámen

Hétfő:

Adjunk hálát az ige terjedésének új formáiért. Könyörögjünk az újonnan megfertőződöttekért, a megbetegedettekért.

Szerető Mennyei Atyánk! Vészterhes időket élünk, ilyenkor különösen is fontos az egymásra figyelés, az egymás terhének hordozása, amihez elengedhetetlen az őszinte személyes kommunikáció. Ma, amikor a személyes találkozásokat érthető okokból erősen korlátozni kell, nagy szükség van az ember-ember közötti kommunikáció más módon való megélésére. Hálát adunk Urunk, hogy az új telekommunikációs eszközök segítségével korlátlan lehetőségünk van írott, hangzó és képi formában is megjelenített beszélgetésekre, igehallgatásra. Kérjük, adj józanságot, hogy bölcsen éljünk ezekkel a lehetőségekkel a szeretteinkkel és a hitben testvéreinkkel való kapcsolattartásban. Hadd legyünk mi is eszközeid a nyugtalanság, a szorongás és a félelem oldásában. Könyörgünk, fékezd meg a gonosz erők előretörését, a rémhír- és álhírterjesztők embertelen tevékenységét.

Könyörgünk a betegekért, különösen is az új koronavírus fertőzöttjeiért. Szereteteddel öleld át azokat, akik a betegség súlyos stádiumában vannak, és az életben maradásért küzdenek. Segítsd őket, hogy a nyomorúság idején ne maradjanak egyedül.

Imádkozunk azokért, akik hordozzák a fertőzést, de enyhe betegségtüneteik okán könnyelmű magatartást folytatnak, veszélybe sodorva ezáltal az egészségeseket. Adj nekik józan felelősségtudatot, hogy megértsék, mások életéért is személyes felelősséggel tartoznak.

Ámen

Kedd:

Adjunk hálát azért, hogy vannak idősek köztünk, akik példát adnak a fiataloknak. Imádkozzunk, hogy a fiatalok viseljenek gondot rájuk, Könyörögjünk a halál-közeli állapotban levőkért – név szerint is!

Teremtő Istenünk, hálát adunk Neked az idős testvérekért, szüleinkért, nagyszüleinkért. Köszönjük, hogy életük például szolgálhat számunkra. Tanulhatunk megharcolt küzdelmeikből, az élet viharaiban való helytállásukból. Adj Urunk világos látást abban, hogy amit szüleink, nagyszüleink életében helytelennek gondolunk, azt a magunk életében ne hordozzuk teherként tovább. Segíts minket, hogy szüleinket botlásaik, hibáik ellenére is megbecsüléssel, gondoskodó szeretettel vegyük körül.

Imádkozunk fiataljainkért, akiket az önmegvalósítás mindenekfelett való fontosságát harsogó média könnyen elsodor az idősek iránti felelősség komolyan vételétől. Nyisd meg értelmüket és szívüket, hogy soha ne feledjék: idős hozzátartozóik segítése, támogatása kötelességük.

Könyörgünk a végstádiumban lévő fertőzöttekért. Add, hogy irántuk való szeretetedet emberi gesztusokon keresztül is megtapasztalhassák az utolsó órák küzdelmeiben.

Ámen

Szerda:

Adjunk hálát a jól képzett orvosokért, a figyelmes rendőrökért, az evangéliumot más formában hirdetni kényszerült lelkészekért, kérve, hogy óvja meg őket Urunk a betegségtől, adjon erőt nekik a nehéz helyzetben való szolgálathoz. Kérjünk bocsánatot azért, hogyha nem becsültük mindig eléggé munkájukat.

Hálát adunk, Urunk, mindazokért az emberekért, akik a járvány elleni küzdelemben megfeszített munkával a gyógyítás, gondozás, megelőzés ügyét szolgálják.

-Hála az elkötelezett orvosokért, akik szaktudásukkal, emberségükkel segítik a betegek gyógyulását.

-Hála a rendfenntartásban közreműködő rendvédelmi dolgozókért. Adj nekik bölcsességet a fegyelmezett, de határozott beavatkozás képességéért.

-Hála a lelkek gyógyításáért, erősítéséért fáradozó lelkészekért, papokért, mentálhigiénés szakemberekért. Segítsd őket a megnövekedett lelki terhelések, félelmek oldásában szeretettel, alázattal közreműködni. Add nekik Szentlelked erejét, hogy a nyomorúságban levőknek is hirdethessék az evangéliumot.

Bocsáss meg nekünk, ha nem eléggé becsültük meg felelősségteljes munkájukat.

Valamennyi szolgálatot teljesítő ember családjára is tekints őrző gondoskodással. Óvd meg a családokat a túlterhelt munka következtében kialakuló feszültségektől, a házastársi kapcsolatok megroppanásától. Legyen áldásod elkötelezett munkásaidon!

Ámen

Csütörtök:

Adjunk hálát a mentősök és ápolók szakértelméért,  pontosságáért. Köszönjük meg, hogy Jézus nyomán haladva hajolnak le a betegekhez, szenvedőkhöz. Könyörögjünk, hogy Urunk erővel és határozottsággal ruházza fel őket, hogy elősegíthessék a betegek gyógyulását.

Hálát adunk, Urunk, a mentőszolgálatban dolgozókért, és a kórházakban dolgozó ápolókért, akik nagy szakértelemmel, egészségüket kockáztatva végzik mindennapi szolgálatukat. Köszönjük, hogy Jézus nyomán haladva hajolnak le a betegekhez, szenvedőkhöz.

Áldd meg őket, hogy türelemmel, odaadással végezzék felelősségteljes munkájukat. Áldd meg különösen is azokat, akik a testi gyógyítás feladatán túl a szeretet gondoskodó gesztusaival tudnak az elesett emberek felé fordulni, így segítve őket a lelki terhek könnyítésében is. Adj nekik erőt, türelmet, határozottságot az emberpróbáló feladatok között.

Könyörgünk a mentősök, ápolók családjaiért is, hogy megértéssel és türelemmel el tudják fogadni a szolgálatban állók nehéz, kimerítő munkájával járó terheket.

Ámen

Péntek:

Imádkozzunk azokért, akik tudtukon kívül hordozzák a korona vírust és azokért, akik a gyógyulás útjára léptek. Adjunk hálát a kicsinyekért, akiket megőrzött Istenünk atyai szeretete és vidáman növekedhetnek ebben az ijesztő veszedelemben is. Könyörögjünk a hitetlenekért! Könyörögjünk, hogy felismerhessék az igazi koronát, amit tövisből fontak, amelyet értük is vállalt Urunk Jézus Krisztus.

Azokért imádkozunk, akik tudtukon kívül hordozzák a koronavírus-fertőzöttséget. Most, amikor imádkozunk, nem tudhatjuk, hogy mi magunk is nem vagyunk-e hordozók. Urunk, taníts minket felelős viselkedésre, segíts, hogy a rendelt intézkedéseket betartsuk, s így óvjuk a magunk és szeretteink életét. Segíts megértenünk, hogy az egyes ember személyes felelőssége a másik ember egészségének védelme is.

Hálát adunk a kicsinyekért, akiket megőrzött atyai szereteted és így vidáman növekedhetnek ebben az ijesztő veszedelemben is. Vigyázz rájuk, hogy a felnőttek szorongása, félelme ne terhelje meg gyermekségük ártatlan lelkét.

 Könyörgünk a hitetlenekért, hogy felismerhessék az igazi koronát, amit tövisből fontak, s amelyet értük is vállalt Urunk Jézus Krisztus.

Ámen

Szombat:

Adjunk hálát azokért a jó élményekért, melyet a vírussal járó változtatások akaratlanul is szereznek számunkra. Azért, hogy több idő jut családunkra, zenehallgatásra, pihenésre, kertünkre, igeolvasásra.

Imádkozzunk országunk megtéréséért, Európa és az egész megpróbált Világ Istenhez való fordulásáért, az egységért és a szeretet győzelméért, a szenvedőknek erőért, az erőseknek irgalmas szívért.

Hálát adunk, Urunk, hogy a megpróbáltatások idején új élményeket szerezhetünk, mert a nehéz idők új megvilágításba helyeznek dolgokat:

-Hála, hogy megláthatjuk, mi az, ami igazán fontos az életünkben, s mi az, ami, noha kisebb jelentőségű, mégis aránytalanul sok időt, energiát fordítunk rá.

-Hála, hogy jobban megérthetjük a minőségi idő fogalmát.

-Hála annak megtapasztalásáért, hogy a Benned bízó lélek igazi békességet találhat a nehézségek és nyomorúságok közepette is.

Hála, hogy több idő jut családunkra, zenehallgatásra, pihenésre, igeolvasásra, imádságra.

Imádkozunk országunk megtéréséért, Európa és az egész megpróbált Világ Istenhez való fordulásáért, az egységért és a szeretet győzelméért, a szenvedőknek erőért, az erőseknek irgalmas szívért.

Ámen

Pesthidegkút, 2020 vírusjárvány idején

You may also like...