Keveházi László Pünkösd hétfői igehirdetése, 2020. 06. 01.

„Jézus így válaszolt: Ne zúgolódjatok egymás között. Senki nem jöhet hozzám, ha nem vonzza őt az Atya, aki elküldött engem. Én pedig feltámasztom azt az utolsó napon. Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Aki az –atyától hallott és tanult, az mind énhozzám jön.“ Ján. 6, 43-47.

A pünkösdi ünnep második napján vagyunk (együtt). Tudomásom szerint van egyház, ahol ez a nap nem is ünnep. A mi egyházunkban is „halványul” ez a nap. Tudjátok, azelőtt én egy un. „nagy gyülekezetben” szolgáltam. De Pünkösd 2. napja bizony alig volt ünnep sokak szemében. Pedig ünnepelhetünk. Van mit és főként KIT ünnepelnünk.

De ehhez a nem piros betűs ünnephez most ez az ige járul. Szentlélek? Jó ez a textus? Nem kellene másikat választani Isten Lelkéről? –Nem! Ez az ige „kimondatlanul” is a Lélek munkájáról szól. Furcsa talán ez a kezdés: „Ne zúgolódjatok.” Lehet talán mondani, hogy itt nem arról a zúgolódástól van szó, amit mi ismerünk, és talán gyakorlunk is. Itt értetlenségről van szó. Ez az ige egy olyan helyzetbe vezet bennünket, amikor Jézus körül értetlenség támad. Még a tanítványok közt is. És Jézus ezt az értetlenséget akarja lecsitítani. És azt hiszem nálunk is. Mert miközben csitít, éppen a Szentlélek munkájáról beszél.

1.

A Lélek a vonzás Ura. Senki nem jöhet hozzám, ha nem vonzza őt az Atya,” Bennünk sokáig ennek ellenkezője, a taszítás dolgozik. Van valaki, aki el akar taszítani az Atyától. Az én életemben is volt ilyen szakasz. Nem mondom, hogy messze lettem taszítva, hiszen „papgyerek” voltam. Ennek ellenére nem is vonzódtam. Már betöltöttem a 18–at, amikor a János kórházban feküdtem szívizomgyulladással. Volt egy barátom, aki meglátogatott és hozott nekem Bibliát. Bizony, akkor volt először kezemben igazán a Biblia. És egyszer csak „megszólalt”          Üzenetét így fogtam fel: „Te az én fiam vagy.” Ekkor kezdtem vonzódni. Valamilyen erő húzott, vont Isten felé. Így kerültem Gyenesdiásra, majd a Teológiára, bár kanyarokkal, és így a szolgálatba. És megtapasztaltam másokban is Isten vonzó erejét. Valaki elmesélte, hogy egy temetésen figyelt fel Isten szavára. És a legkülönfélébb helyzetekben. Igen, Isten egyszerre vonzani kezd. Mint a mágnes. És ez az erő a Lélek ereje. Ma pünkösd „hétköznapján” gondoljunk erre is, sőt kívánom, hogy megtapasztaljuk. Engedj Isten Lélek általi vonzásának.

2.

A Lélek a tanítás Ura. Ez a második, amire ma jó felfigyelnünk. „És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek.“ Mondd, Te mindent értesz a Bibliából? Én még nem. Ma sem. Azonban emlékszem, egy intézetben laktam, ahol az ébresztő 7 órakor volt. Én (akkor!) felkeltem 6 órakor, mert olvasni akartam a Bibliát. És mondhatom, hogy ebből a szempontból életem legboldogabb korszaka volt ez. Öröm volt, igazi öröm, hogy egyre többet értettem. Tudom, Luthernek ebből a szempontból értékes az utolsó leírt mondata: „bizony, koldusok vagyunk.” Igen, életünk utolsó pillanatában is csak ezt mondhatjuk: koldus vagyok és Isten alamizsnájából élek. De minden „morzsa” ajándék. Talán szabad elmondani, hogy Túróczy püspök úr nem szégyellte: nekem elmesélte, ő minden évben kiolvas egy Bibliát. És minden január elsején egy újat vesz. Mennyi mindent megértett. Bizony Istentől tanított volt. De lehetünk mi is. Kérjük Urunkat: Uram, taníts a te Lelked által, hogy tanítottad és talán tanítód is lehessek. Taníts ,Uram!

3.

A Lélek a feltámasztás Ura. Jézus erről is beszél igénkben. Feltámaszt új életre már itt. Ez bizony csupán és egyedül a Lélek munkája. Ez a bizonyos „újjászületés”. Ezt senki más nem végezheti el bennem és Benned, csak Isten Lelke. De ő erre is képes. S ez még nem minden! Eljön a nap, amikor a sírból is kiszólít. Hogyan lesz és mikor? Nem tudom. Mostanában, hogy feleségem „elment” ezzel többet foglalkozom. Valakivel erről beszélgettem és elmondta, van egy szűkszavú sírfelirat. Ennyi: „Volt, nincs, lesz.” Igen ez mindnyájunkra érvényes. Voltunk. Egyszer csak hiányzunk. ”Nincs”, mondja valaki. De „lesz”. Mert a lélek el tudja ezt is végezni. Ennek közelebbije még titok. De „lesz.”. Lesz feltámadás, lesz élet, Nála és Vele örök élet. Ez a Lélek munkája benned és bennem. Hogy ha nem is vagyunk itt, egyszer leszünk! És Nála és örökké. És ezért ennek a furcsa pünkösdi igének alapján is énekelhetjük, imádkozhatjuk: „Ott álljunk üdvbe öltözötten, én és szeretteim köröttem. Uram, Tehozzád, hol fénylik orcád, vágyódom én.” Ámen.

You may also like...