AZ ÉLETMENTŐ

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1945 szeptemberében alapította meg Gaudiopolist, az Örömvárost, melynek első miniszterelnöke Keveházi László lett. Több száz gyermek talált helyet a Budakeszi úti „Farkastanyán” és a „Fecskefészekben”. Az első időben csak evangélikus fiúkról gondoskodott a lelkész, később ezt „ökumenikussá” bővítette, sőt már lányok is találtak nála menedéket, a létszám 700-800 főre nőtt. A gyermekállam 1950-ig működhetett, akkor államosították.

Sztehlo Gábort ekkor – éppen a kitelepítettek gyermekeit mentő tevékenysége miatt – mellőzték. Az evangélikus egyház a fogyatékos, egyedülálló gyermekek összegyűjtését bízta rá 1952-ben a Budai Szeretetotthon keretében. 1955-ben került Pesthidegkútra, a mai Sarepta épületének államosítása miatt.

Sztehlo Gábor kivételes személyiségéről, mesébe illő (a Valahol Európában című film modelljeként filmvászonra kerülő), korát messze megelőző vállalkozásáról a legilletékesebbet, Keveházi Lászlót, Sztehlo Gábor egykori munkatársát, Gaudiopolis első miniszterelnökét hallgathatjuk.

A alábbi filmet a történetüket összefoglaló könyv, a Sztehlo-gyerekek voltunk  inspirálta.

You may also like...