Imádkozzunk és segítsünk!

Kedves Testvérek!

Háború zajlik a szomszédunkban. Február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. A sokk után a legfontosabb kérdés, hogy mit tehetünk mi, evangélikus hívek?

Imádkozzunk, és segítsünk, ahogyan tudunk!

„Arra kérjük a híveinket, egyénileg, illetve gyülekezeti és intézményi szinten is, hogy vegyék nagyon komolyan az imádság szolgálatát” – mondta el az ukrajnai háborúval összefüggésben még tegnap este az Evangélikus.hu-nak Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke.

Az egyház, illetve a diakóniai szolgálat vezetése rövid idő alatt feltéképezte, hogy miképpen tudunk a lehető leghatékonyabb módon segítséget nyújtani Ukrajnában, azon belül is Kárpátalján, illetve a Magyarországra menekülőknek itthon.

Cselovszkyné Tarr Klárát, az MEE Országos Irodája Ökumenikus és Külügyi Osztályának vezetőjét és Fabiny Tamás elnök-püspököt Kézdi Beáta, az Evangélikus Információs Szolgálat főszerkesztője kérdezte. A videó végén együtt könyörgünk a békéért.

A következő napokban több közös megmozdulást is tart a Szent Egyed Közösség és a Fiatalok a Békéért mozgalom más szervezetekkel együtt Ukrajna, Európa és a világ békéjéért. A részletekről itt tájékozódhatnak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központja mellett Lembergben is koordinációs központot hoz létre. Emellett országos adománygyűjtést is hirdetnek a humanitárius segélyprogramjuk támogatására.

Az MEE Püspöki Tanácsa azt kéri, hogy vasárnap minden evangélikus istentisztelet végén, az általános könyörgő imádság részeként hangozzon el az alábbi – vagy egy ehhez hasonló tartalmú – fohász:

„Könyörgünk kontinensünkért, az itt élőkért. Egy nemzedéknyi idő után ismét véget ért a béke, tombol az értelmetlen a háború. Légy a szomszédos Ukrajna népével. Külön is imádkozunk az Ukrajnai Német Evangélikus Egyház és a Kárpátaljai Magyar Református Egyház közösségeiért és tagjaiért e nehéz időben. Add, hogy érezhessék jelenlétedet és őrző kegyelmedet! Őrizd a politikai és katonai döntéshozók felelős józanságát! Óvd meg őket attól, hogy saját céljaikat önző módon a béke és a közjó szolgálata elé helyezzék! Kérünk téged, Urunk, hallgass meg minket!”

You may also like...