2019. június 2. Konfirmáció

Jézus mondja: 

„Az én juhaim hallgatnak az én hangomra, és én ismerem őket, 

és ők követnek engem.” (Jn 10,27)

Pünkösd előtt egy héttel, 2019. június 2-án, vasárnap tartottuk konfirmációi ünnepi istentiszteletünket.

Fodor Viktor ünnepi igehírdetése meghallgatható itt.

Alábbiakban közreadjuk konfirmandusaink istentiszteleten elhangzott hitvallását.

Hiszünk az egyetlen Istenben, a mi mennyei Atyánkban, aki vigyáz ránk, óv és védelmez minket, kíséri életutunkat nap mint nap. Ő teremtette az egész világot, a Földet, az emberiség nagy családját; neki köszönhetjük az életünket, ezért mindannyian értékesek vagyunk. A természet tökéletes felépítése és működése egyértelműen mutatja, hogy Isten a mi teremtőnk, ő alkotott minket. Hatalma van minden teremtménye fölött; ő az, aki elvesz, és aki ad. Isten mindenhol jelen van: egyaránt kapcsolatban van a széllel, a vízzel, a világossággal és a mi mindennapi életünkkel.

Tudjuk és érezzük, hogy személyválogatás nélkül szeret bennünket, figyel ránk, gondoskodik rólunk; ha bármit kérünk az ő akarata szerint, meghallgat minket. Ő a mi pásztorunk, átvezet a nehézségeken, segítségére mindig mindenben számíthatunk.

Isten akarata jó, de mi mégsem fordulunk felé, hanem szembe szegülünk akaratával, cselekedeteinkkel vétünk magunk és mások ellen. Isten igazságosan ítél az emberek fölött, de egyúttal felkínálja kegyelmét, megbocsátását is.

 

Hiszünk Jézus Krisztusban, aki egész földi életével példát adott, hogy milyen a jó és boldog élet, megmutatta, hogyan élhetünk alázatosan, hogyan lehetünk békességben Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal. Tanít minket, hogy ne legyünk tudatlanok, követésére és elköteleződésre hív, örök élettel akar megajándékozni minket. Azért jött a Földre, hogy értünk meghaljon, feltámadásával Isten Fiának bizonyult. Visszament az Atyához, ahonnan jött, de ígérete szerint újra eljön. Jézusnak engedelmeskedve megkeresztelkedünk, és igyekszünk Isten akarata szerint hitben élni. Jézus Krisztus az egyház feje mi, emberek pedig a tagok, így alkotva teljes egységet, melyben minden tag ugyanolyan fontos.

 

Hiszünk a Szentlélekben, aki a Jézust követők közösségében él, általa van velünk Jézus minden nap. Ha rábízzuk magunkat, szívünkön és eszünkön keresztül irányítja életünket, ő mutatja meg, hogy mi a helyes, meggyőz Isten létéről és hatalmáról, erősíti hitünket, munkálja bennünk az állhatatosságot, ő keresztyén életünk hajtóereje. Munkálja a keresztyének egységét, békességet ad a szívünkbe, erőt ad a jó cselekvéséhez, egymás segítéséhez. A Szentlélek segítségünkre van az imádkozásban, hogy állandó kapcsolatban lehessünk Istennel. Ha a Szentlélek vezérel, Isten gyermekei vagyunk.

Békés Tamás felügyelőnk az alábbi szavakkal köszöntötte az ifjú konfirmandusokat.

Kedves Konfirmandusok! Nagytiszteletű Lelkész úr! Kedves gyülekezet!

Két igével szeretnélek köszönteni Benneteket, az egyik Jézus Urunk parancsolata és ígérete nekünk akkorra, amikor Őt már személyesen nem láthatjuk. A másik pedig Júdás apostol rövid levelének egy ritkán hallott verse útmutatásként.

Az első János 14:15.: „Ha szerettek engem, tartsátok meg az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri, ti azonban ismeritek Őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz.”

A második Júdás 21.: „Tartsátok meg magatokat Isten szeretetében, várván a mi Urunk Jézus Krisztusnak irgalmát az örök életre.”

A felolvasott igehelyek megerősítést, konfirmációt adnak azoknak, akik szeretik Krisztus Urunkat. Ígérete megváltoztatja, megerősíti az életlehetőségünket ebben a hitetlen gonosz világban! Van kitől segítséget kérni, hiszen Pártfogót adott, aki velünk van mindörökké. Jó volt hallani a köszöntésetekben, hogy megérintett benneteket az a szeretet, amit a konfirmációi oktatás alatt tapasztaltatok. Most elárulom, hogy csütörtökönként a Sarepta új épületében külön értetek is imádkoztunk Juhász Endre fogyatékos barátommal, aki nem szellemi fogyatékos.

Kizárólag nekünk, nektek szól ez az ígéret, nem a világnak, mert a világ nem látja, így nem is ismerheti Őt. Ott vannak mellette, de nem veszik észre, azt sem látják meg, hogy nekünk segít Valaki, akit Urunk kérésére adott mennyei Atyánk! Nem vagyunk egyedül, mert mi ismerjük és velünk együtt ti is ismerhetitek Őt.

Miképpen? Egyházunk és a gyülekezet Biblián alapuló tanításán keresztül. Ezért is kaptok most egy magyarázatos Bibliát. Tudakozzátok a benne lévőket, hogy minél pontosabban, alaposabban megismerjétek Őt, mert így nálatok lakik, sőt az ígéret szerint bennetek lesz. Mekkora előny, hogy láthatjátok az igazi szeretetet és ha értitek Urunk üzenetét, akkor vallást is tudtok Róla tenni.

Mindez viszont egyben figyelmeztetés is! Ha megszakad a szeretet alapján kapott ismeret, akkor ti sem ismeritek Őt, nem értitek az igazságot, megszakad az igazság Lelkével a kapcsolatotok és így nem láthatjátok az igazi, Urunkhoz tartozó élet értelmét. Nem tudjátok megtartani magatokat Isten szeretetében.

Azért igyekeztünk hiteteket megerősíteni, hogy mindez élő ismeret legyen, lakjon a Pártfogó nálatok, sőt bennetek, hogy várhassátok a mi Urunk Jézus Krisztusnak irgalmát az örök életre.

You may also like...